Artykuł sponsorowany

Czy anodowane aluminium jest zdrowe?

Czy anodowane aluminium jest zdrowe?

Anodowane aluminium wykorzystywane jest na szeroką skalę w przemyśle budowlanym, motoryzacyjnym i zbrojeniowym. Używa się go również do produkcji mebli, narzędzi oraz naczyń. Wiadomo jednak, że zbyt wysokie stężenie aluminium wywiera negatywny wpływ na organizm. Z tego artykułu dowiesz się, jakie są zalety aluminium poddanego anodowemu oksydowaniu i czy dzięki temu jest bezpieczniejsze dla człowieka.

Jak powstaje anodowane aluminium?

Anodowanie aluminium, inaczej eloksalacja lub anodowe oksydowanie, polega na zanurzeniu dodatnio spolaryzowanego aluminiowego substratu w uwodnionym roztworze elektrolitu o odczynie kwaśnym. W wyniku wieloetapowego procesu anodowania na powierzchni metalu wytwarza się szczelna warstwa tlenku glinu, która wykazuje wysoką trwałość i odporność. Aluminium anodowane jest twardsze, odporne na korozję, nie przewodzi prądu i poddaje się grawerowaniu. Wypolerowana powłoka jest bezbarwną, błyszczącą powierzchnią, która łatwo poddaje się czyszczeniu.

Anodowanie twarde - właściwości

Odmianą anodowanego oksydowania jest anodowanie twarde aluminium. Powłoki powstałe w tym procesie są jeszcze grubsze, twardsze i bardziej odporne na ścieranie niż te uzyskane w sposób konwencjonalny. Wykonywana pod okiem specjalistów, na przykład wiodącego usługodawcy w zakresie anodowania Anodal, twarda powłoka anodowa jest odporna na promieniowanie UV, wodę morską i kwaśne deszcze. Aluminium anodowane wykazuje trwałość stali, przy czym jest od niej o wiele lżejsze i tańsze.

Anodowane aluminium w kuchni

Największe kontrowersje związane z używaniem aluminium dotyczą jego kontaktu z żywnością. Aluminiowe naczynia cieszą się popularnością, ponieważ na ich gładkiej powierzchni jedzenie się nie przypala. Stosunkowo miękkie, naczynia z aluminium są jednak narażone na łatwe uszkodzenie. Zadrapana powierzchnia w styczności z jedzeniem o kwaśnym odczynie staje się szkodliwa dla zdrowia i może powodować poważne dolegliwości.

Czy w takim razie aluminium poddane anodowaniu chroni żywność przed wchłanianiem glinu? Tak! Powłoka anodowa jest szczelna w dwie strony – zabezpiecza materiał wejściowy przed działaniem nawet bardzo agresywnych czynników zewnętrznych, jak również stanowi barierę pomiędzy aluminium i żywnością. Tlenek glinu w 70% jest wtapiany w metal bazowy, uniemożliwiając złuszczanie się powierzchni. Powłoka jest również odporna na zarysowania. Warstwa anodowa ma odczyn obojętny, zatem nie wchodzi w reakcję z kwaśnymi składnikami, dzięki czemu gotowanie staje się w pełni bezpieczne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.